Alegerea activelor potrivite, și anume cum să investiți în siguranță în valute.

Investitorii care doresc să-și încerce norocul pe piața valutară se întreabă adesea ce valute sunt profitabile și sigure și care pot duce la pierderi financiare? Merită să căutăm un răspuns la întrebarea – cum să investim în siguranță în valute?

Ce este o monedă sigură?

O monedă sigură este cea care aparține unui paradis sigur. Pentru a deveni un „refugiu sigur” pentru un investitor, un activ trebuie să aibă o lichiditate ridicată și un risc investițional scăzut. În timp ce lichiditatea nu este, de obicei, o problemă, determinarea riscului nu este întotdeauna evidentă la prima vedere.

Așadar, cum se determină riscul investițional în raport cu valutele?

O monedă cu risc scăzut este emisă de un stat stabil din punct de vedere economic și politic. O țară cu o economie puternică, cu o datorie scăzută și fără probleme recente cu inflația. Factorul de risc este, de asemenea, redus de rezervele de stat și de poziția puternică a exportului în economie, în special în ceea ce privește resursele naturale.

Cum să recunoașteți o monedă sigură?

Pentru început, ar trebui să respingem țările care sunt instabile din punct de vedere politic, puternic îndatorate sau care au o inflație care crește prea repede. Un exemplu este istoria dolarului din Zimbabwe (ZWD).

Zimbabwe este o țară care nu a îndeplinit niciun criteriu pentru emiterea unei monede sigure. Era un stat instabil din punct de vedere politic și economic, condus de o dictatură. La un moment dat, din cauza unei prăbușiri a exporturilor, moneda a căzut într-una dintre cele mai mari rate de hiperinflație din istorie, ajungând la 79 de trilioane de procente pe an. Ca urmare, dolarul din Zimbabwe a fost denominat de două ori, dar, din cauza lipsei de acțiune reală a guvernului, inflația a continuat. Această situație a dus la retragerea monedei din Zimbabwe și înlocuirea acesteia cu dolarul american, care a devenit singurul mijloc de plată legal din țară. Această istorie dovedește că monedele țărilor exotice pot fi un activ foarte periculos.

Și asta nu e tot. Atunci când căutați o monedă sigură, merită să analizați combinația de caracteristici puternice și slabe ale monedelor unor țări care se bucură de o situație stabilă. Aceste analize pot fi găsite printre rapoartele curente ale brokerilor și economiștilor, adesea disponibile online. Monedele sigure pot fi cele din primele șapte cele mai populare perechi valutare, adică cele emise de țări foarte dezvoltate, cu o situație instituțională stabilă, cu exporturi și economie internă puternice. Alegerea perechilor valutare stabile poate să nu ducă întotdeauna la un profit mare, însă este mai sigură decât valutele exotice. 

În ce puteți investi, de exemplu, clasamentul monedelor sigure

De obicei, piața valutară nu suferă schimbări rapide, în special în cazul monedelor țărilor stabile din punct de vedere economic și politic. Totuși, aceasta nu este regula, deoarece fiecare piață poate trece printr-o prăbușire neașteptată. Prin urmare, merită să știți ce țări au monede relativ sigure.

Monedele din țările scandinave, și anume coroanele norvegiană, suedeză și daneză, sunt foarte bune. Țările din nordul Europei sunt considerate stabile, deoarece au o economie competitivă și un surplus mare de rezerve. Acestea sunt, de asemenea, țări fruntașe în ceea ce privește încrederea publică și stabilitatea instituțională.

Merită să luăm în considerare și tigrii asiatici. Una dintre ele este Japonia, care se află în fruntea dezvoltării economice internaționale, datorită căreia yenul său a fost considerat cea mai sigură monedă timp de ani de zile. Tigrii asiatici tind să domine productivitatea, ceea ce îi face să fie unul dintre cei mai mari exportatori de pe piața internațională.

Prețul include, de asemenea, monedele unor țări cu resurse precum Canada, Australia sau Arabia Saudită, care exportă în prezent aproape un sfert din rezervele mondiale de petrol. Forța acestor țări se bazează pe importanța ridicată a resurselor naturale pentru economie.

Moneda europeană se descurcă bine, chiar și în ciuda crizei unor țări și a Brexit-ului. Acest lucru se datorează stabilității ridicate a Uniunii Europene, care se traduce prin lichiditatea euro. Dolarul american, pe de altă parte, nu a prins podiumul din cauza rezervelor federale foarte slabe și a încrederii scăzute în noul președinte.

Există, de asemenea, złotul polonez, care ocupă încă o poziție inferioară. Această monedă a fost considerată un activ slab de ani de zile. Situația sa a fost agravată și mai mult de temerile investitorilor străini cauzate de politica țării noastre.

 

În ce valute merită să investiți?

Depinde de previziunile investitorului. Nu orice monedă sigură poate fi profitabilă. Motivul este că siguranța înseamnă, de obicei, stabilitate, adică nicio schimbare bruscă a valorii. 

Pot exista multe răspunsuri la întrebarea: în ce merită să investim? Unii văd creșterea influenței Arabiei Saudite în creșterea așteptată a prețului petrolului, alții văd întărirea spectaculoasă a economiei Chinei. Aceste tipuri de schimbări vor fi cu siguranță importante atunci când moneda scade sau crește în importanță.

În cele din urmă, decizia de a investi în valute depinde de speculațiile cu privire la soarta viitoare a țărilor emitente. Dacă cineva apreciază stabilitatea pe timp de criză, va paria pe coroana suedeză sau norvegiană. Dacă, pe de altă parte, aceștia văd profit în consolidarea economiei și a exporturilor, o alegere bună va fi yenul sau yuanul chinezesc.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *