Pe măsură ce polonezii devin din ce în ce mai bogați și economiile lor sunt în creștere, tot mai mulți oameni caută o metodă sigură de a-și depune banii. Fondurile de investiții de top sunt una dintre cele mai populare forme de investiții care par atractive datorită reglementărilor legale solide și a transparenței. Din păcate, această transparență este adesea iluzorie.
De ce trebuie să țineți cont atunci când alegeți fondurile de investiții
În primul rând, ar trebui să fiți conștienți de nivelul de risc. Prin însăși natura lor, fondurile pot include investiții cu diferite niveluri de risc de pierdere. Depinde de investitor cât de mare este riscul pe care dorește să și-l asume.
Ar trebui să evitați fondurile care oferă informații neclare cu privire la riscul de investiții. Feriți-vă în special de fondurile care pretind că sunt 100% sigure și care promit că vă vor permite să vă multiplicați activele. Astfel de ocazii nu se întâmplă aproape niciodată și orice șansă miraculoasă de profit se va dovedi, cel mai probabil, a fi o tentativă de fraudă în care toți participanții la fond vor pierde.
Există, de asemenea, fonduri înființate de persoane care nu știu nimic despre piețele în care încearcă să investească. Ceea ce este și mai rău, deseori aceștia nu au cunoștințe nici măcar despre tranzacționarea în fonduri de investiții. Astfel de fonduri se bazează pe analize eronate și, deseori, pe o abordare încărcată de emoție a unor active care sunt puternic legate de geopolitică (de exemplu, un fond care preconizează o prăbușire a Uniunii Europene și care a fost înființat de un oponent al acestei instituții). Presupunerile bazate pe emoții reprezintă aproape întotdeauna o alegere greșită în domeniul investițiilor, inclusiv în cazul fondurilor.
Așadar, cum puteți investi în siguranță în fonduri?
Principala regulă pe care ar trebui să o urmați atunci când investiți este să învățați despre sectorul în care doriți să investiți. Cu alte cuvinte, nu ar trebui să vă bazați pe ceea ce spun creatorii fondului – aceștia vor vorbi foarte frumos despre oferta lor. Chiar și fondurile de investiții cu cele mai proaste prognoze, pe care investitorii cu experiență le consideră de la bun început sortite eșecului, au fost promovate ca fiind inovatoare, sigure și neprimejdioase să aducă profituri imense.
De asemenea, nu trebuie să vă bazați prea mult pe profiturile obținute de fonduri în trecut. Într-adevăr, în multe cazuri, un fond care s-a apreciat cu 30% în decurs de un an până la trei ani reprezintă o investiție bună pentru viitor. Cu toate acestea, o caracteristică definitorie a unei tendințe este că aceasta atinge un vârf la un moment dat și se inversează; prin urmare, perioada imediat înainte de un vârf este cel mai prost moment posibil pentru a cumpăra unități de fond.
Câteva exemple de investiții recomandate în 2018
2017 a fost un an foarte bun pentru fondurile de acțiuni străine. Cu toate acestea, acest lucru era valabil doar pentru companiile europene sau americane în curs de dezvoltare din sectorul tehnologic sau biotehnologic. Recordul a fost stabilit de Quercus Global Growth, un fond destul de nou care se bazează pe acțiuni ale diferitelor companii de biotehnologie din Europa. În general, majoritatea subfondurilor Quercus au corespuns foarte bine previziunilor privind tendințele – un fond bazat pe acțiuni ale companiilor turcești (Quercus Turkey) a avut, de asemenea, un mare succes, la fel ca și Quercus lev., un fond cu efect de levier bazat pe modelul indicelui WIG20.
Cu toate acestea, în ansamblu, se poate observa că 2017 a fost un an dominat de fondurile care conțin acțiuni ale companiilor din țările dezvoltate din Europa de Vest și din Statele Unite. Practic, fiecare fond de investiții care operează în acest domeniu a generat o rată satisfăcătoare de rentabilitate a investițiilor.
Câteva exemple de investiții recomandate în 2018
Având în vedere că știm deja care sunt fondurile în care merită să investim, trebuie să aflăm care sunt cele pe care ar fi mai bine să le evităm. Fondurile de piață monetară sunt cele mai riscante și înregistrează cel mai adesea pierderi. Indiferent de metoda de investiție, atât pentru fonduri, cât și pentru investitorii individuali, piața valutară este cea care înregistrează cel mai mare procent de pierderi – până la 85%.
Anul 2017 a adus pierderi și în cazul fondurilor care pur și simplu au avut previziuni incorecte. Cel mai cunoscut dintre acestea este „Eurogeddon”: un fond bazat pe ipoteza că zona euro se va destrăma. Fondul ar fi trebuit să obțină profituri din scăderea preconizată a valorii monedei europene. După ani de diminuare constantă a capitalului Eurogeddon, fondul a fost în cele din urmă dizolvat la mijlocul anului 2017. Un alt fond, bazat pe ipoteza la fel de riscantă că prețurile acțiunilor celor mai mari companii cotate la Bursa din Varșovia (conform indicelui WIG20) vor scădea, a înregistrat de asemenea pierderi, ceea ce nu este surprinzător.
În ceea ce privește eșecurile mai puțin evidente, anul trecut nu a fost favorabil pentru piața de mărfuri. Fondurile bazate pe mărfuri au fost cele care au suferit cele mai mari pierderi de valoare. De asemenea, 2017 nu a fost un an favorabil pentru investițiile în companii cu sediul în Africa. Dintre toate acțiunile companiilor străine, companiile africane au fost cele care au înregistrat pierderi record, spre deosebire de restul lumii.
Fondurile de investiții sunt cu siguranță o formă atractivă de investiție a capitalului. Cele mai mari avantaje ale acestora sunt disponibilitatea ridicată și posibilitatea de a alege un fond care să corespundă pe deplin previziunilor investitorului. De asemenea, transparența juridică este ceea ce îi atrage pe cei care încă nu au avut de-a face cu nicio investiție. Cu siguranță, fondurile pot permite investitorilor să obțină profituri solide, dar pot genera și pierderi uriașe. Din acest punct de vedere, această formă de investiție nu diferă de nici o altă formă. De aceea, este bine să știm cum să investim în siguranță în fonduri și ce reguli să respectăm pentru a evita pierderea economiilor.