Cum să investiți în fonduri de investiții?

De obicei, ne gândim la fondurile de investiții în contextul în care investim bani pentru viitoarea pensie sau pentru educația copiilor noștri. Considerarea acestui tip de investiție ca o alternativă pentru fondul individual de pensii este deosebit de frecventă în rândul generației care se află în prezent la vârstă de 40 de ani. Dar cum să începeți să investiți astfel?

Fondul de investiții – ce este?

Un fond de investiții este o modalitate de a investi în mod colectiv. Cu alte cuvinte, participanții își alocă capitalul într-un anumit activ, prevăzând o creștere a valorii acestuia în viitor. Acest tip de investiții este foarte asemănător cu investițiile individuale în multe privințe; în funcție de natura investiției, fondurile pot fi mai mult sau mai puțin riscante, mai lungi sau mai scurte.

Așadar, de ce aleg investitorii fondurile în loc să își înmulțească singuri capitalul? Mai presus de toate, un fond de investiții vă oferă posibilitatea de a investi într-un activ care este mai scump decât și-ar putea permite un singur antreprenor. Un capital mare este întotdeauna un avantaj, deoarece oferă mai multe opțiuni de investiții. De asemenea, această formă de investiție este considerată a fi una dintre cele mai flexibile; majoritatea fondurilor pot fi accesate în orice moment, iar ulterior unitățile de investiții pot fi revândute în mod liber.

Datorită caracteristicilor solide de reglementare, fondurile de investiții nu ar trebui să aibă costuri ascunse, iar toate informațiile privind comisioanele și taxele de administrare sunt, de obicei, furnizate în mod transparent – chiar și pentru cineva care nu și-a investit niciodată economiile.

Care este criteriul zonei de investiții a fondurilor de investiții?

Fiecare fond are un criteriu specificat pentru zona de investiții. Aceasta înseamnă nici mai mult, nici mai puțin decât tipul de piață în care fondul intenționează să investească.

Astfel, există fonduri al căror domeniu de investiții este, de exemplu, acțiuni ale unor companii străine. Alte fonduri se pot baza pe proprietăți imobiliare sau pe materii prime și metale prețioase. Există fonduri care sunt active pe piețele alternative.

După cum puteți vedea din exemplele de mai sus, domeniile de investiții pot fi foarte largi și variază în funcție de fondul ales. Probabil că nu este necesar să subliniem că investiția în imobiliare diferă semnificativ de alocarea capitalului pe piața valutară. Cu alte cuvinte, termenul colectiv „fond de investiții” informează doar despre modul de investiție (alocarea colectivă a capitalului); nu oferă nicio informație despre tipul de investiție.

Deoarece criteriul este atât de larg, iar apoi mai există și problema duratei și a obiectivului unui fond, se poate spune cu siguranță că nu există două fonduri de investiții identice, iar riscul legat de investiții variază semnificativ în funcție de strategia aleasă. Există fonduri stabile, care ar trebui să vă asigure capitalul; și există fonduri agresive, care reprezintă un risc, dar care oferă o rentabilitate a investiției de până la +35% pe an.

Metode de determinare a randamentului investițiilor de la fonduri

Există cel puțin câteva metode utilizate pentru a calcula randamentul investițiilor din fondurile de investiții. Cu toate acestea, cea mai populară este metoda benchmark. Aceasta constă în compararea rezultatelor cu schema care este de obicei definită în declarația de politică a fondului. În conformitate cu această metodă, unitățile de participare definite își schimbă valoarea în timp. Aceste unități pot fi vândute de către investitor după ce valoarea lor va crește.

Alte metode includ compararea cu o schemă externă (poate fi, de exemplu, un indice specificat) sau primirea unui dividend din când în când; pe profitul total sau pe o parte din profitul realizat de fond în perioada respectivă.

Cum să investiți în fonduri de investiții – reguli de investiții

Ca în cazul majorității formelor de investiții, diversificarea capitalului este o regulă bună de urmat. Împărțirea capitalului între mai multe fonduri diferite va minimiza, de asemenea, riscul legat de investiții.

Înainte de a investi într-un fond, ar trebui, de asemenea, să vă definiți obiectivul de investiție (asigurarea capitalului, multiplicarea capitalului), durata investiției și, ceea ce este cel mai important, nivelul de risc tolerabil al investiției. Dacă investiți în fonduri online, este posibil să trebuiască să acoperiți și costuri suplimentare legate de comisioane sau taxe de manipulare pentru agent (de obicei o bancă sau o casă de brokeraj). Acestea ar trebui, de asemenea, să fie luate în considerare atunci când se caută un fond de investiții optim.

Ideea din spatele fondurilor de investiții

După cum s-a menționat anterior, ideea principală din spatele fondurilor de investiții este crearea unui capital comun, care constă în depozitele mai multor participanți. O astfel de soluție ajută la investiții pe piețe care ar fi inaccesibile pentru o persoană care nu are la dispoziție suficienți bani pentru a cumpăra, de exemplu, o proprietate, o cantitate mare de materii prime sau acțiuni ale unei anumite companii străine. Cu alte cuvinte, un fond de investiții oferă mai multe oportunități de investiții. În multe cazuri, poate, de asemenea, să garanteze o parte din activele unei anumite entități (de exemplu, o întreprindere) pentru a evita pierderea pe termen lung a unei părți din capital, de exemplu, din cauza inflației.

Fondurile de investiții sunt o soluție bună pentru acei antreprenori și investitori care doresc să-și încerce norocul pe piețele care necesită un capital mare la intrare. Fondurile mai puțin riscante reprezintă, de asemenea, o modalitate mai transparentă și mai puțin solicitantă de a investi pentru persoanele care doresc să își asigure o parte din resurse.

Într-un context mai larg, este greu de spus în mod clar dacă fondurile reprezintă o soluție mai bună sau mai puțin bună decât investițiile individuale. Cu toate acestea, fondurile mai puțin riscante sunt cu siguranță un bun punct de plecare pentru cineva care nu a avut niciodată de-a face cu investițiile.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *