Investițiile alternative nu sunt foarte populare în această țară. În afară de un boom major al criptomonedelor, astfel de investiții nu atrag prea mult interes în țara noastră. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că nu oferă o șansă de a ne multiplica capitalul. Dimpotrivă – știind cum să investim alternativ, avem o șansă de a ne asigura viitorul.
Investiții alternative – caracteristici
Investițiile alternative sunt o noutate relativă în lumea investițiilor care ar putea fi răspunsul la întrebarea în ce să investească cei care nu se simt confortabil pe piețele de investiții tradiționale. Este dificil să enumerăm toate formele de investiții alternative, dar, în principiu, acestea pot fi împărțite în două grupe:
- Investiții în metale sau materii prime. Aurul, argintul, paladiul și platina au fiecare cotațiile lor și pot aduce profituri mari pe termen lung. Avantajul de a investi în metale prețioase este că vă puteți depozita activele în propria casă. La rândul lor, materiile prime și produsele de bază, în special cele care sunt de nișă și care depind de cerere și de starea economiei, reprezintă un bun material speculativ.
- Numismatică și timbre. Acestea sunt cele mai populare obiecte de colecție, a căror valoare tinde să crească foarte repede, mai ales în cazul exemplarelor extrem de rare. Capacitatea de a recunoaște oportunitățile este esențială pentru investitorii care doresc să profite de pe urma tranzacționării unor astfel de obiecte, adesea pentru că acestea pot fi cumpărate din întâmplare de la cineva care nu le cunoaște adevărata valoare.
- Alte obiecte de colecție, în special cele legate de cultura pop. În ce să investiți sume mici dacă nu aveți bani pentru tablouri scumpe sau alcool? Ei bine, cel mai bine ar fi să-i investim în cultura pop. Seturi rare de blocuri de construcție pentru copii, serii de benzi desenate, figurine, păpuși sau skin-uri din jocuri pot valora la un moment dat mai mult decât o mașină cu preț moderat. În timp ce mulți oameni pot fi conștienți de valoarea monedelor sau a timbrelor, foarte puțini sunt cei care cunosc valoarea de colecție a unei păpuși Barbie vechi din anii ’60 sau a unei figurine rare de supererou din plastic.
- Vin și operele de artă. Acesta este un lucru în care pot fi investite sume mari. Cu toate acestea, colecționarul poate fi aproape sigur de un profit mare dintr-o astfel de investiție, deoarece nici tablourile, nici alcoolul selectat în mod corespunzător nu își pierd din valoare.
- Criptomonede. Aceasta este o investiție alternativă preferată de utilizatorii de internet. Mulți oameni au încercat să investească în criptomonede și pentru ei acestea au fost primele investiții din viața lor. Criptomoneda este în continuare considerată un bun vehicul de investiții.
Investiții alternative vs. tradiționale
Investițiile alternative diferă, de obicei, prin mai multe caracteristici față de investițiile tradiționale. Acestea sunt considerate a fi mai puțin lichide din cauza faptului că sunt de nișă. În foarte multe cazuri, spre deosebire de investițiile tradiționale, un investitor alternativ este dependent de el însuși. Nu există nici o casă de brokeraj sau brokeri care să ajute colecționarul în fiecare etapă de cumpărare și vânzare a obiectelor. Asta înseamnă costuri mai mici? Nu neapărat, deoarece unele dintre elementele de investiții alternative sunt supuse TVA. Articolele de colecție sunt, de obicei, supuse acelorași impozite ca și articolele de același tip care nu sunt de colecție. În cazul alcoolului, există, de asemenea, accize.
Cu toate acestea, de obicei, investițiile de nișă sunt mai puțin dependente de starea economiilor și a piețelor decât cele tradiționale. Prețul aurului nu scade nici măcar pe timp de criză. Operele de artă sau timbrele sunt, de asemenea, greu afectate de dificultățile economice. Din acest punct de vedere, criptomonedele par să se lupte cel mai mult, deoarece guvernele din diferite țări se străduiesc să le impoziteze, dorind să le integreze în circuitul economic în condiții similare cu cele ale monedelor tradiționale.
Sunt investițiile alternative mai profitabile decât soluțiile tradiționale? În vremuri de criză, probabil că sunt, dar este dificil de afirmat în termeni simpli că un anumit mod de a investi este mai bun decât altul. Este cert că investițiile de nișă îi atrag pe acei investitori care doresc să își găsească propriul drum în lumea investițiilor.
Și în ce merită să investiți? Exemple de investiții alternative
Ce investiții alternative sunt populare și promit un randament bun? Pe piața metalelor prețioase, se crede în general că aurul câștigă în fața argintului. Acest lucru se datorează tendinței argintului de a fluctua și de a genera pierderi chiar și mai mulți ani la rând, în timp ce aurul tinde să devină treptat mai scump.
Piața criptomonedelor, pe de altă parte, pare saturată și blocată într-o bulă speculativă. Excepție fac altcoins, adică criptomonedele mai puțin populare și mai ieftine, care au potențialul de a câștiga în importanță.
În ceea ce privește alcoolul, whisky-ul japonez și alte varietăți ale acestei băuturi sunt promițătoare. Cu toate acestea, cele mai interesante investiții alternative sunt tot felul de gadgeturi de colecție, inclusiv cele virtuale. Vânătoarea de pălării rare folosite în Team Fortress 2 sau de skin-uri de arme folosite în Counter-Strike poate aduce profituri de sute de ori mai mari. O situație similară se aplică și în cazul păpușilor sau figurinelor Barbie rare.
Investițiile alternative nu sunt nici mai bune, nici mai rele decât alte tipuri de investiții. Cu toate acestea, ele necesită, de obicei, un set de aptitudini ușor diferite din partea investitorului față de cele necesare pentru a juca pe piața bursieră sau pentru a tranzacționa în valută. Mulți oameni preferă acest mod de a-și înmulți activele datorită posibilității de a intra fizic în posesia obiectelor propriei investiții, cum ar fi monedele de aur sau sticlele de vin. În prezent, majoritatea investițiilor tradiționale se realizează online, iar fondurile investite sunt stocate în portofolii pe platforme de investiții, fără a avea corespondent în lumea fizică.