Merită să știi în ce acțiuni să investiți la bursă?

Investițiile în acțiuni au început recent să atragă un interes din ce în ce mai mare. De mai bine de doi ani, există o tendință evidentă a britanicilor de a renunța la investițiile în depozite și de a investi la bursă. În mod interesant, experții sunt de părere că această tendință nu va face decât să se intensifice. Acest lucru se datorează unei scăderi evidente a încrederii în formele cu risc scăzut de investiție a economiilor dumneavoastră, care, la rândul său, este asociată cu accelerarea inflației. În condițiile actuale, investitorii sunt din ce în ce mai interesați de acțiuni și doresc să învețe cum funcționează bursa de valori.

Acțiuni orientate spre viitor, adică ce acțiuni?

Vestea bună este că acțiunile marilor companii britanice sunt orientate spre viitor și, cel mai probabil, își vor crește valoarea în viitor. Indicele FTSE a crescut cu 23% doar în ultimul an, în special datorită companiilor naționale din domeniul IT și biotehnologiei.

Dar ce sunt acțiunile orientate spre viitor? Mai simplu spus, acestea sunt acțiuni care promit un randament bun în anul următor. Ianuarie este întotdeauna un moment bun pentru a investi în acțiuni, deoarece în această perioadă este cel mai ușor de urmărit evoluția diferitelor companii în anul precedent, datorită publicării rapoartelor anuale intermediare.

Așadar, cum putem recunoaște aceste acțiuni de viitor în care ar trebui să investim? Cel mai important lucru este să recunoaștem potențialul companiei ale cărei acțiuni intenționăm să le achiziționăm. Putem împărți companiile în două categorii:

  1. dezvoltare uniformă – compania s-a dezvoltat în mod constant în anul precedent și, cel mai probabil, va continua această tendință;
  2. tendință bruscă de creștere – compania a fost foarte stabilă în ceea ce privește veniturile și creșterea în trecut; cu toate acestea, datorită circumstanțelor actuale (achiziționarea unui nou segment de piață, intrarea unui nou brand, renunțarea la un sector neprofitabil, un nou contract), are perspective bune pentru viitor.

În principiu, acțiunile din clasa B pot fi considerate mai riscante, dar și mai orientate spre viitor, în timp ce acțiunile din clasa A sunt mai sigure și mai stabile, dar aduc un profit potențial mai mic.

Caracteristicile acțiunilor orientate spre viitor

Cel mai bine este să caracterizăm acțiunile de perspectivă prin definirea a ceea ce nu sunt. Acțiunile cu caracter prospectiv nu sunt oferite de o companie care:

  1. are o datorie mare, deoarece datoriile sunt un semnal de alarmă pentru toate tipurile de investiții. Creșterea datoriilor este primul pas spre prăbușirea unei companii. În plus, este probabil ca o societate îndatorată și falimentară să nu fie solvabilă pentru acționarii săi;
  2. plătește acționarilor dividende mult mai mari decât profiturile, deoarece aceasta este o altă formă de îndatorare. Compania emite acțiuni cu un profit ridicat pentru acționarii săi, încurajându-i astfel pe aceștia să investească în acțiuni pentru a dispune de fonduri din vânzarea acestora pentru a-și continua activitatea. Este posibil ca o astfel de companie să se redreseze, datorită capitalului investit de acționari, dar de obicei se întâmplă contrariul – banii obținuți din acțiuni prelungesc funcționarea companiei doar pentru o perioadă scurtă de timp, iar compania se află în proces de colaps;
  3. emite acțiuni foarte frecvent, deoarece aceasta este o altă modalitate de a obține capital suplimentar, utilizată în principal de companiile neprofitabile. Un număr mai mare de acțiuni înseamnă un preț mai mic, deoarece profiturile trebuie distribuite către mai mulți acționari.

Acum că știm ce acțiuni nu sunt orientate spre viitor, înseamnă asta că toate celelalte promit un randament mai mare? Da și nu.

 

Cum să recunoaștem acțiunile de perspectivă?

Cel mai simplu mod de a analiza potențialul unei acțiuni este de a utiliza un instrument precum stock screener. Instrumentul permite analizarea datelor mai multor companii în același timp și alegerea celor care sunt cele mai orientate spre viitor. Stock screener, în forma sa de bază, este un instrument gratuit oferit de Google, care oferă acces la mai multe burse de valori în același timp.

Iată câteva rate care ar trebui să ne intereseze:

  1. Rentabilitatea capitalului propriu (media pe 5 ani) (%);
  2. Rentabilitatea capitalului propriu (ultimul an) (%);
  3. Datorie/capital propriu la termen (ultimul an) (%);
  4. Rata de creștere a venitului net pe 5 ani;
  5. Rata de creștere a veniturilor nete pe 5 ani.

Dacă dorim să investim doar în companii britanice, ar trebui să ne restrângem mai întâi căutarea la Bursa de Valori din Londra. Ar trebui să ne ocupăm apoi de rațiile individuale, una câte una.

Primele două reprezintă rentabilitatea capitalurilor proprii, și anume cât a câștigat compania în comparație cu capitalul pe care l-a deținut în ultimii cinci ani (media pe 5 ani) sau în ultimul an (ultimul an). De exemplu, valoarea de 20% înseamnă că societatea a câștigat 20.000 GBP pentru fiecare 100.000 GBP de capital deținut. Astfel, indicatorul elimină companiile care înregistrează pierderi sau cele care nu realizează profituri suficiente.

Raportul datorie/capital propriu la termen este menit să elimine de pe lista noastră companiile supraîndatorate. Este puțin probabil ca datoria unei companii de succes să depășească un sfert din capitalul său. Cu toate acestea, se poate stabili o valoare de 15-20% pentru siguranță.

Ultimele două rate reprezintă profiturile din ultimii cinci ani (înainte și după impozitare). După restrângerea căutării noastre, rezultatul va fi o listă de companii prospere care sunt susceptibile să emită acțiuni orientate spre viitor.

În ce acțiuni ar trebui să investim?

După restrângerea numărului de companii, ar trebui selectate între trei și cinci dintre cele mai promițătoare poziții pentru a ne diversifica portofoliul. Cel mai bine este să căutați o companie care trece printr-o ajustare a acțiunilor, ceea ce înseamnă că acțiunile sunt supuse unor corecții. Cu toate acestea, ajustarea nu ar trebui să depășească 20% din scăderea valorii; în caz contrar, este vorba despre o inversare de tendință.

Este bine să acordăm atenție opiniilor experților, care adesea nu numai că indică sectoarele în care merită să investim (anul acesta sunt finanțele, IT și biotehnologia), ci și prognozează evoluția anumitor companii. Decizia de a investi în acțiuni luată de un investitor începător ar trebui să fie dictată în proporție de 80% de opiniile experților și în proporție de 20% de propriile analize, în timp ce pentru un investitor experimentat este exact invers.

În ceea ce privește companiile străine, preferatele sunt cele din Orientul Îndepărtat. Compania chineză Alibaba (proprietara popularei platforme AliExpress și a omologului său local Taobao) înregistrează de ani de zile profituri incredibile[AU1] . La fel și EIZO Corp, un producător japonez de monitoare pentru calculatoare, prezent la Bursa din Tokyo. Datorită investițiilor continue în hardware, companiile din Asia de Est au evitat prăbușirea pieței de calculatoare care a afectat companiile europene și nord-americane în a doua jumătate a anilor 2000 și sunt în prezent concurenți înfloritori ai mărcilor occidentale.

Chiar dacă nu există un răspuns clar la întrebarea cum să investiți în acțiuni, respectarea câtorva reguli elementare va fi cu siguranță o soluție rezonabilă pentru orice investitor începător. Competența de bază este, în primul rând, capacitatea noastră de a distinge companiile orientate spre viitor și promițătoare de cele care nu merită atenția noastră. Capacitatea de a selecta acțiunile potrivite este cea care poate genera un venit anual de până la zece ori mai mare pentru unii investitori norocoși. În consecință, acțiunile devin un alt element important atunci când se răspunde la întrebarea – în ce să investim.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *