O investiție în aur? Cum să investiți în aur

Aurul este un metal nobil cu o reputație excepțională. De-a lungul istoriei sale, omenirea a trecut prin mai multe goane după aur minore sau majore, în timpul cărora oameni obișnuiți, conduși de visul de a agonisi o avere uriașă, și-au abandonat casele pentru a căuta aur.

Ce este atunci aurul?

Aurul a fost întotdeauna extrem de important pentru economie, deoarece valoarea banilor se bazează pe el de sute de ani. În multe culturi, inclusiv în cea europeană, aurul a servit ca mijloc de plată, astfel încât valoarea unei monede bătute depindea de cantitatea de minereu pe care o conținea. Până în anii 1970, aurul a fost încă o monedă recunoscută pe scară largă în SUA, iar până în prezent, valoarea banilor de hârtie este garantată de stocurile de aur din băncile centrale.

Importanța atât de mare pentru economie era legată de caracteristicile unice ale aurului: caracterul său infailibil, raritatea și durabilitatea. Aurul, atât din punct de vedere fizic, cât și economic, este foarte stabil și, prin urmare, oferă o bună referință pentru alte mijloace de plată mai vulnerabile din punct de vedere economic, cum ar fi moneda de hârtie și cea electronică.

Cum să investiți în aur?

Investițiile în materii prime se bazează, de obicei, pe cumpărare și vânzare. Același lucru se întâmplă și cu aurul, care este vândut în așa-numitele monede de lingouri și în lingouri. Monedele sunt mai compacte, mai ieftine și mai ușor de vândut ulterior, dar cu o marjă de profit mai mare pentru vânzător. Lingourile sunt mai mari, mai scumpe și mai greu de încasat, dar marja este de obicei mai mică decât în cazul monedelor. Vestea bună este că, în Polonia, aurul pentru investiții este scutit de TVA.

În cazul în care un antreprenor sau un investitor decide să investească în aur, acesta dorește de obicei să păstreze lingourile sau monedele achiziționate. Pentru că aurul este o garanție foarte bună în cazul unei crize sau al unui război, deoarece chiar și turbulențele economice grave au un impact relativ mic asupra acestui minereu.

Și unde să investiți în aur?

Aurul este vândut de Monetăria din Polonia (Mennica Polska), de companii private sau de întreprinzători individuali care știu cum să investească în materii prime, inclusiv în aur. Monetăria este un loc bun și sigur pentru a cumpăra aur sub formă de monede sau lingouri.

Alegând o astfel de soluție, investitorul este sigur că achiziționează lingouri de la o sursă dovedită. Cu toate acestea, companiile private de tranzacționare a aurului pot solicita o marjă de profit mai mică decât Monetăria și, în plus, oferă posibilitatea de a depozita aurul sau de a oferi consultanță pentru investiții. Dezavantajul lor este un risc mai mare în comparație cu achiziționarea de aur de la Monetărie, dar acestea pot fi minimizate prin verificarea opiniilor și alegerea unui comerciant dovedit.

Persoanele fizice reprezintă opțiunea cea mai puțin sigură, cu cea mai mare probabilitate de a întâlni un escroc. Pe de altă parte, însă, falsificarea în masă a aurului nu este frecventă, deoarece aceasta este, de obicei, foarte ușor de detectat, iar un investitor experimentat poate distinge aurul pur de popularul fals pe bază de aliaj de titan doar ascultând sunetul pe care îl face moneda aruncată pe masă. În timp ce, în trecut, era posibil să se facă o mare afacere criminală din aurul contrafăcut, în zilele noastre acest lucru a devenit complet neprofitabil din cauza riscului mare de a fi prins.

Totuși, este sigur să investiți în aur?

Practic, investiția în materii prime este una dintre cele mai sigure forme de investiții. Toate riscurile asociate cu aurul nu includ atât de mult riscul de investiție, ci mai degrabă posibilitatea de furt (atunci când se depozitează aurul la domiciliu) sau cumpărarea de monede contrafăcute, la care se adaugă titanul, de o valoare mult mai mică.

Cu toate acestea, în Polonia, nu este profitabil pentru escroci să contrafacă aur la scară largă – mult mai ușor de realizat și mai greu de detectat este o fraudă care utilizează scutirea de TVA pentru aurul de investiții (în timp ce TVA-ul pentru bijuteriile din aur este încă de 23%). Nu există o contrafacere în masă a monedelor de aur.

Riscul de a pierde o mare parte din capital este practic inexistent, deoarece, după cum s-a menționat deja, aurul este, prin natura sa, stabil și cu siguranță nu va pierde din valoare semnificativ. În ultimii cincisprezece ani, prețul aurului a crescut în mod regulat, iar în prezent o uncie de aur valorează de peste două ori mai mult decât acum zece ani.

Aurul este considerat un activ foarte bun și stabil. Ceva în care merită să investești bani. Aurul crește în valoare de-a lungul anilor, este foarte mobil și îl puteți depozita singur. Acest lucru îl face să fie o garanție excelentă în cazul unei crize neașteptate. Pe de altă parte, însă, există cu siguranță investiții care, datorită instabilității lor, pot aduce mai mult profit într-un timp mult mai scurt.

Prin urmare, aurul poate fi acumulat în siguranță ca rezervă pentru pensie sau capital pentru copii. Pe de altă parte, cei care doresc să câștige mult într-un timp scurt ar trebui să caute mai degrabă un alt tip de investiție.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *