În calitate de investitor – Știți cum să rămâneți în siguranță la tranzacționarea acțiunilor?

Investiția la Bursa de Valori din Varșovia este una dintre cele mai interesante metode de a investi în Polonia. Este, de asemenea, o opțiune foarte convenabilă, deoarece puteți accesa piața bursieră prin internet, prin intermediul unui cont bancar sau al unui broker corespunzător. Dar, cum să faceți investiții sigure pe piața bursieră, astfel încât acțiunile dvs. să aducă rezultatele așteptate?

În primul rând, să explicăm ce este un schimb

De fapt, o bursă este orice loc în care puteți cumpăra sau vinde o anumită marfă la prețuri prestabilite. O mică adunare într-un loc fizic, care poate fi organizată de investitori, companii și chiar pasionați. Cuvântul „bursă” se referă în mod popular la Bursa de Valori din Varșovia, unde, pe lângă acțiuni sau obligațiuni, puteți cumpăra aur sau valute străine. Este singura bursă de valori de acest fel din țara noastră, care are o tradiție îndelungată, datând din prima jumătate a secolului al XIX-lea, când se numea Merchant Exchange. Această bursă a fost închisă la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial în 1939 și a fost redeschisă abia după transformarea politică, pe 12 aprilie 1991. Prin urmare, bursa de valori poloneză, în forma sa modernă, este o instituție relativ tânără.

Deci, să vedem cum funcționează bursa de valori

Dacă vreți să știți cum funcționează bursa de valori, merită subliniat faptul că este un loc în care puteți trimite ordine de cumpărare sau de vânzare. O zonă imensă în care, de obicei, nu există probleme de lichiditate, atâta timp cât prețul propus se încadrează în limitele cotațiilor.

Toate formele de tranzacționare sunt efectuate în mod automat și electronic, ceea ce înseamnă că traderul nu are nicio copie fizică a activelor sale. Totul este înregistrat sub formă de date într-un cont de investiții, la o bancă, la o casă de brokeraj sau la un broker.

De asemenea, trebuie să rețineți că un broker percepe un comision pentru fiecare tranzacție. Acesta este un aspect foarte important al tranzacționării, deoarece adesea succesul sau eșecul final al unui trader depinde de nivelul comisionului perceput.

Care sunt riscurile legate de investițiile pe piața bursieră?

Cel mai mare risc asociat investițiilor pe piața bursieră este că valoarea activelor achiziționate poate scădea semnificativ și, astfel, comerciantul va pierde cea mai mare parte a capitalului investit. Acesta este riscul investițional care este inerent tuturor operațiunilor la bursă. Pentru a minimiza aceste riscuri, trebuie să optați pentru tranzacții cu risc scăzut și să stabiliți o limită care să determine momentul în care un activ a cărui valoare scade trebuie revândut. O pierdere de valoare poate ajunge la 7-15% în comparație cu valoarea de la cumpărare.

Următorul tip de risc este asociat unui comision perceput de fiecare broker. Merită să rețineți că nu veți avea acces la bursă fără ajutorul unei terțe părți. Comisionul ridicat va distruge profitul oricărui trader care intenționează să efectueze tranzacții frecvente, deoarece majoritatea brokerilor percep un comision pentru fiecare tranzacție în parte.

Așadar, în ceea ce privește investițiile la bursă, cel mai mare risc îl reprezintă neglijența traderului, precum și lipsa de cunoștințe de bază și de practică. Planificarea ar trebui să înceapă chiar înainte de a avea acces la piața bursieră – prin compararea comisioanelor percepute de diverși brokeri. Pierderile mici la început sunt primul pas pentru a obține profituri mari pe piața bursieră.

Lipsa de pregătire și lipsa unor cunoștințe adecvate despre investiții reprezintă, de asemenea, un risc. Instrumentele financiare sunt afectate de anumiți factori – interni, locali și geopolitici. Pentru a face o investiție bună, trebuie să faceți o tranzacție promițătoare – sau, cu alte cuvinte, să aveți o strategie logică susținută de experiența și de propria analiză.

Aveți grijă când investiți sau cum să faceți investiții sigure pe bursă?

Investiția este un proces complex, așa că ar trebui să începeți prin a învăța cum să investiți. Merită să alocați astfel de sume pentru investiții încât comisionul să nu mănânce profitul (în cazul acelor brokeri care au comisioane fixe, de exemplu, 5 PLN pe tranzacție) sau să provoace pierderi uriașe în bugetul investitorului.

Doar după etapa inițială de învățare și de dobândire a experienței, puteți începe cu adevărat să investiți pe piața bursieră. Procesul de învățare ar trebui să cuprindă nu numai practică, ci și teorie. Rapoartele sau opiniile experților sunt extrem de utile atunci când faceți primii pași în calitate de trader pe piața bursieră.

De asemenea, nu uitați să nu investiți într-un singur activ, ci să repartizați fondurile pe mai multe active minore. Numărul optim este de cinci, pentru că astfel puteți avea o acoperire solidă prin distribuirea riscului și, în același timp, numărul de tranzacții simultane este atât de mic încât comerciantul este capabil să urmărească toate schimbările. În acest fel, puteți minimiza riscul de pierdere.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *