Cum să investiți în acțiuni? Informații pentru investitorii avansați

O investiție abilă pe piața bursieră este o combinație de trei abilități importante: reducerea pierderilor, diversificarea portofoliului de investiții și alegerea cu atenție a obiectului investiției. În timp ce primii doi pași par relativ simpli, alegerea în ce să vă investiți capitalul nu este atât de simplă.

De ce trebuie să țineți cont atunci când cumpărați acțiuni?

Principiul de bază al oricărei investiții este: cumpărați ieftin și vindeți scump. Ținând cont de acest lucru, ar trebui să se cumpere acțiuni ieftine, care tind să crească rapid. Esența întregului proces constă în a face alegerile corecte.

În căutarea unor surse de investiții, merită să ne amintim că potențialul companiilor poloneze este în creștere. Un exemplu este indicele WIG, a cărui valoare a crescut cu aproape un sfert în ultimul an. Așadar, se pare că investiția în companii poloneze poate fi foarte profitabilă.

Dar, înainte de a cumpăra acțiuni, trebuie să luați în considerare factorii externi care pot afecta profiturile previzibile. Cea mai importantă dintre acestea este inflația, care, pe de o parte, poate reduce venitul real al investitorului, dar, pe de altă parte, o ușoară creștere a ratei inflației, care a fost proiectată pentru 2018, poate duce la o piață de tip bull market. Și asta pentru că o creștere a inflației face ca acțiunile să fie o alternativă mult mai bună la depozitele bancare „sigure”, unde banii dvs. își pierd doar valoarea. Acțiunile pot fi, de asemenea, afectate de creșterile ratelor dobânzilor, care, totuși, nu sunt prevăzute pentru anul în curs, ci doar peste doi ani.

Care sunt principiile de alegere a acțiunilor?

Principiul cel mai esențial pentru a face investiții avansate în acțiuni este de a prezice cu pricepere tendințele viitoare. Puteți face acest lucru pe baza unei analize a profitului și a pierderilor din performanțele companiilor din anii anteriori. Urmărirea pașilor făcuți de companiile selectate este necesară atunci când vă investiți fondurile în acțiuni. Să explicăm acest lucru folosind un exemplu specific.

Esotiq&Henderson a activat în sectorul de modă și lenjerie intimă până în luna iulie a anului trecut, dar segmentele acestui grup erau inegale din punct de vedere al veniturilor. Deși Esotiq este o marcă de lenjerie înfloritoare, activitatea de modă a companiei nu a fost bine primită pe piață. Prin urmare, din iulie anul trecut, când Esotiq&Henderson a decis să renunțe la afacerile din domeniul modei, concentrându-se doar pe dezvoltarea rețelei de lenjerie, acțiunile companiei au început să crească rapid. În perioada septembrie – octombrie 2017, valoarea acestora a crescut cu 50%, încheind anul cu o creștere de 150% față de începutul lunii august. Astfel, oricine a investit în companie imediat după ce aceasta a renunțat la afacerea de modă, care era o povară pentru ea, a avut șansa de a câștiga 150% din acțiunile companiei în patru luni.

Un alt exemplu este cazul unui twitt pe profilul lui Cyberpunk 2077, o producție a CD Project SA, despre care se știu puține lucruri din cauza unui marketing practic inexistent. Sloganul „*beep*” a fost prima informație despre acest proiect, care a ridicat imediat cotațiile înghețate ale CD Project SA. Acest tip de comportament poate fi o previziune pentru viitor în ceea ce privește interesul destul de mare pentru jocul care este în curs de dezvoltare.

Cum să alegeți acțiunile care merită atenția dvs.?

Așadar, întrebarea este: în ce să investim? Cea mai bună alegere este să optați pentru acțiunile sectoarelor în plină expansiune. Iată câteva exemple:

Industria IT este înfloritoare de mulți ani, iar anul 2018 nu va fi deosebit de diferit de anii precedenți din acest punct de vedere. Dar, acest lucru nu înseamnă că acțiunile fiecărei companii din acest sector vor crește vertiginos. Cheia este de a prezice ce companii specifice se vor dezvolta în cel mai rapid ritm.

Pe bursa poloneză, CD Project, pe care am menționat-o deja, o poziție la granița dintre tehnologie și industria de divertisment, are un potențial uriaș. Pe multe liste, este considerată cea mai promițătoare companie de pe piața bursieră poloneză. În ceea ce privește bursele de valori străine, sectorul IT din China înregistrează o creștere incredibil de rapidă. Experții prognozează o creștere clară a cheltuielilor și a profiturilor potențiale ale acestei industrii în Regatul Mijlociu.

Industria biotehnologiei arată, de asemenea, bine. După mulți ani de începuturi slabe în Polonia, avem companii promițătoare pe piața internă, cum ar fi Celon Pharma, care a făcut un salt uriaș în 2017. Principalul motiv a fost cercetarea de înaltă calitate privind inovarea în sectoarele biotehnologiei și farmaceutic.

Așadar, ce acțiuni trebuie evitate?

Odată ce a fost anunțată vestea despre Brexit, Regatul Unit a devenit o sursă de retragere a investitorilor. Este adevărat că piața britanică este încă foarte solidă și are șansa de a se dezvolta la nivel local, dar, din păcate, tranzacțiile internaționale sunt încă sub semnul întrebării. Situația este agravată de lipsa unor acorduri precise între Regatul Unit și Uniunea Europeană și de lipsa unor informații exacte cu privire la efectele pe care le-ar putea avea ieșirea din UE.

Africa devine, de asemenea, un loc foarte prost pentru investiții. Acest continent a atras întotdeauna un anumit tip de investitori, în special pe cei care au o viziune asupra unui gol pe piețele africane. Cu toate acestea, regiunile în curs de dezvoltare din Africa reprezintă, de fapt, o piață foarte riscantă. Principalul motiv sunt problemele, cum ar fi corupția, instabilitatea politică și neglijarea infrastructurii. Doar una din mai multe investiții mari în țările africane instabile va avea succes. Din nefericire, cele mai multe se vor prăbuși – adesea într-un mod imprevizibil.

Ce sume ar trebui să investească cineva în acțiuni?

Răspunsul la această întrebare este simplu – orice sumă care este suficient de mare pentru a nu pierde din cauza spread-ului și a comisionului perceput.

Trebuie reținut faptul că nu este absolut deloc recomandabil să investiți într-o singură companie și să vă faceți tot profitul să depindă de aceasta. Capitalul ar trebui să fie împărțit în cel puțin trei poziții. În ceea ce privește contribuția minimă, regula este că aceasta trebuie să fie suficient de mare pentru ca comisionul să fie perceput ca procent și nu ca o sumă minimă stabilită adesea de broker. În cazul în care comisionul este de 0,5%, cu o taxă minimă de 5 PLN, suma de intrare este, prin urmare, de 1000 PLN. Sub această sumă, comisionul este mai mare decât minimul de 0,5%, iar în cazul a 500 PLN, acesta este deja dublu, adică 1%.

Suma minimă ar trebui să fie înmulțită cu numărul de companii în care doriți să investiți, iar apoi ar trebui să adăugați alte taxe, în funcție de broker. Astfel, în general, o sumă minimă sigură pentru început va fi de 5 000 PLN, alocată acțiunilor a trei companii diferite. O investiție de succes a acestei sume de bani, ținând cont de situația economică actuală și de faptul că banii sunt investiți în principal în cele mai promițătoare companii poloneze, ar trebui să genereze un profit de 150% pe an, cu o rată a inflației preconizată de 2,5-3,0%. Așadar, investiția în acțiuni poate fi foarte profitabilă pentru un trader care se pricepe bine la investiții, mai ales în comparație cu depozitele sau obligațiunile.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *