Bine ați venit la bursă: cum să investiți în acțiuni Informații de bază

În zilele noastre, lumea ne oferă multe oportunități alternative de creștere a averii. Din ce în ce mai des, oamenii decid să cumpere acțiuni, să investească în fonduri sau să își depoziteze activele sub alte forme care le permit să crească profiturile. Dacă doriți să începeți să investiți, trebuie să învățați regulile de bază ale investițiilor.

Întrebare de bază: ce sunt acțiunile?

Acțiunile sunt titluri de valoare ale unei societăți pe acțiuni, adică participații în capitalul unei societăți cotate la o bursă de valori. În funcție de natura lor, acțiunile sunt clasificate ca fiind privilegiate, adică acțiuni purtătoare de dividende care permit deținătorilor lor să ia decizii privind societatea în cadrul adunărilor generale ale acționarilor, și acțiuni ordinare, care nu au drepturi sau privilegii suplimentare.

În continuare: cum să cumpărați acțiuni?

Dacă doriți să învățați cum să investiți în acțiuni, este bine să știți cum să le cumpărați. Cumpărarea de acțiuni la o bursă de valori este foarte simplă. Aceasta se face online, cu un cont de investiții denumit cont de brokeraj. După deschiderea contului, investitorul transferă o anumită sumă de bani, creând un ordin de cumpărare pentru acțiunile unei anumite companii. În ordinul de cumpărare, investitorul specifică numărul de acțiuni pe care dorește să le cumpere și prețul pe care este dispus să îl plătească.

Ce este o achiziție directă de acțiuni?

O achiziție directă de acțiuni înseamnă, de fapt, cumpărarea de acțiuni prin intermediul unui cont de brokeraj. Puteți face acest lucru foarte ușor, prin deschiderea unui cont online. Această metodă vă permite să reacționați rapid la variațiile prețurilor și ratelor acțiunilor. În cazul în care dețineți propriul cont de brokeraj, investitorul are posibilitatea de a efectua mai multe tranzacții pe zi, bazându-se pe fluctuațiile prețurilor și ratelor. Cu toate acestea, această metodă necesită foarte multă atenție, dedicare, timp și autodisciplină. Investitorii nu se pot baza decât pe ei înșiși.    

Și ce este o achiziție indirectă de acțiuni?

O altă metodă este achiziția indirectă de acțiuni, adică investiția în acțiuni prin intermediul fondurilor. Atunci când se alege această metodă, investitorul nu trebuie să urmărească schimbările de pe piață în fiecare zi, deoarece investițiile sunt analizate de echipe de profesioniști care gestionează activele și observă evenimentele de pe piață în mod regulat. Aceasta este o opțiune pentru persoanele care intenționează să investească banii pe care i-au păstrat până acum în depozite bancare, dar nu au timp să învețe în detaliu despre regulile care guvernează piața financiară. Este, de asemenea, ales de investitorii cu active limitate. Cu toate acestea, investitorul trebuie să țină cont de faptul că achiziționarea indirectă de acțiuni implică un risc de pierderi, precum și taxe și comisioane suplimentare pentru gestionarea fondurilor.

Principalele informații despre cum să investiți în acțiuni. Informații pentru amatori.

Metoda de investiție depinde de temperamentul, competențele și abilitățile investitorului bursier. Investitorii pot opta pentru investiții pe termen scurt, ceea ce înseamnă să cumpere acțiuni ocazional și să le vândă în mod regulat. Înainte de cumpărare, acțiunile sunt de obicei analizate pe baza comunicărilor cu societatea care le-a emis și a situației economice. Putem, de asemenea, să investim pe termen lung și să alegem acțiuni cu costuri reduse ale unor companii care au șanse de creștere în următorii câțiva ani. De asemenea, este posibil să se cumpere și să se vândă acțiuni într-o singură ședință bursieră.

Atunci când investiți, merită să urmați anumite reguli încă de la început pentru a evita greșelile:

  • Alegeți acțiuni ale unor companii cu o bună lichiditate, astfel încât să le puteți vinde și cumpăra în orice moment;
  • Stabiliți ordine stop-loss – adică definiți nivelul până la care puteți accepta pierderi atunci când cumpărați acțiuni;
  • Abțineți-vă de la investiții atunci când prețurile acțiunilor ating vârfuri record, care sunt adesea urmate de scăderi ale valorii lor;
  • Luați în considerare tendințele pozitive sau negative permanente atunci când investiți pe piața bursieră;
  • Cumpărați acțiuni în perioadele care urmează unor scăderi rapide ale prețurilor acestora.

Acțiunile la rece, controlul emoțiilor, încrederea doar în fapte și cifre ar trebui să fie trăsăturile definitorii ale comportamentului investitorului. Atunci când decideți să cumpărați acțiuni direct, este important să citiți rapoartele trimestriale ale companiilor relevante, care oferă o analiză a câștigurilor din vânzări, precum și a marjelor și profiturilor. O analiză a datelor macroeconomice este, de asemenea, vitală, deoarece vă permite să faceți previziuni cu privire la performanța viitoare a companiilor și la comportamentul altor investitori.

Atunci când optați pentru o achiziție directă de acțiuni, trebuie să vă analizați mai întâi preferințele personale. De asemenea, trebuie investigat și tipul de active în care investește fondul, nivelul de profit pe care îl atinge, costurile serviciului, prezența unor comisioane suplimentare și șansele reale de a investi cu succes economiile.  Comercianții cu experiență și persoanele care administrează portalul de investiții cunosc regulile de investiții. Cu toate acestea, nu toată lumea are acest tip de cunoștințe, așa că, dacă doriți să începeți să investiți pe piața bursieră, trebuie să cunoașteți câteva reguli de bază ale funcționării acesteia.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *